Roodkapje

Iedereen kent het verhaal van Roodkapje. Maar ik kende niet de uitleg van het verhaal. Er blijken er meerdere te zijn. In februari 2016 kregen we een workshop van Francis Kilian over sprookjes en hoe je die met de techniek die zij gebruikt zou kunnen verbeelden. Ik koos voor Roodkapje. Omdat ik geprobeerd heb met de aanwijzingen van Francis te werken ziet het beeld er wat anders uit dan je van mij gewend bent. Niet dat ik nu het roer volledig om ga gooien, maar het was een leuke ervaring om zo te werken en ik ga het waarschijnlijk nog wel eens een keer zo doen.

Roodkapje, acryl op doek, 60 x 80

Waar gaat het schilderij over? Wat heeft het met Roodkapje te maken? Ik had eigenlijk met mezelf afgesproken er niets over te zeggen, maar ik kan het niet laten. Nog even kort het verhaal. De moeder stuurt Roodkapje op pad met een mand vol lekkers. Roodkapje moet de mand naar Oma brengen. Moeder waarschuwt haar dat ze op het rechte pad moet blijven, maar Roodkapje kan de verleiding niet weerstand om bloemen te plukken en ze raakt van het pad af. Steeds dieper het bos in. En dan woont de wolf die wel zin heeft in een lekker hapje.

Uitleg

In de uitleg die we bij het sprookje kregen is Roodkapje de menselijke ziel die zich een weg zoekt door het leven. Ze wordt door de moeder, God, op pad gestuurd naar Oma. Oma staat voor de erfenis die iedere ziel bij haar geboorte meekrijgt. De wolf staat voor het ego die de ziel in zijn macht wil krijgen. In mijn schilderij is Roodkapje een mooie jongeman, de ziel. We zien hier de wolf in de gedaante van een oudere vrouw, het ego. Het ego heeft geen ogen, want het is blind door hebzucht, begeerte, jaloezie, aversie. Het hoeft ook niet te zien, want het zit als een schaduw vast aan de ziel. Het ego probeert de ziel te verslinden of hem in ieder geval in haar macht te krijgen. Want verslinden kan ze de ziel niet. Zonder de ziel is er immers geen ego. We zien hier de mooie jonge ziel in de ban van het ego. Nog behoorlijk aan het begin dus van zijn levenspad. Er valt nog veel te leren voordat de ziel zich kan bevrijden van het ego. Zal het hem lukken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.