HET WEEKEND VAN HET PORTRET – 18 T/M 20 SEPTEMBER IN AMSTERDAM

Expositie met 104 portretten, lezingen en paneldiscussie rondom thema ‘Muze in de kunst’

 

HET WEEKEND VAN HET PORTRET – 18 T/M 20 SEPTEMBER IN AMSTERDAM

 

Amsterdam, augustusus 2020 – De muze is zo oud als de kunst zelf. Al millennia laten (veelal) mannelijke kunstenaars zich inspireren door goddelijke vrouwen en vrouwelijkheid, en vertalen dit naar kunst. In de 20e eeuw werden eeuwenoude conventies opengebroken: vrouwen lieten zich inspireren door mannen, mannen door mannen, vrouwen door vrouwen. Dankzij internet is zelfs fysieke nabijheid geen vereiste meer om je te laten inspireren door iets of iemand. De muze zoals wij ‘haar’ duizenden jaren kenden is niet meer. Tegelijkertijd stellen we ons als maatschappij steeds meer vragen over machtsverhoudingen en omgangsvormen. Mag je je laten inspireren door iemand als hij/zij geen toestemming heeft gegeven? Bestaan muzes los van onze stereotypen over anderen, of versterken zij ze? Is het kiezen van een muze wel een eerbetoon?

Het Weekend van het Portret (vrijdag 18 t/m zondag 20 september in Loods 6 in Amsterdam) laat zien hoe hedendaagse kunstenaars met het thema muze omgaan, onder meer in de tentoonstelling De Muze met ruim 100 werken van Nederlandse kunstenaars. Maar ook met lezingen, een paneldiscussie en bijdragen van kunstenaars en ex-muzes, zoals Hedy d’Ancona (oud-minister en ex-muze van Aat Veldhoen), Micky Hoogendijk (kunstenaar en ex-muze van Rob Scholte), Sam Drukker (kunstenaar) en Sylvia Willink (kunstenaar en ex-muze van Carel Willink).

104 ‘Muze’-portretten van Nederlandse kunstenaars

Uit een recordaantal van maar liefst 524 ingezonden portretten van Nederlandse kunstenaars heeft een deskundige selectiecommissie 104 werken geselecteerd voor de vierde editie van het Weekend van het Portret. Deze tentoonstelling vindt – uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM – plaats van vrijdag 18 september t/m zondag 20 september in Loods 6 in Amsterdam. De selectiecommissie bestaat uit Luk van Driessche (directeur Wackers Academie), Micky Hoogendijk (kunstenaar fotograaf en beeldend kunstenaar), Liselotte Neervoort (conservator Academisch Erfgoed, Vrije Universiteit), Séverine Morren (galeriehoudster en oud DNP-bestuurslid), Carla van de Puttelaar (fotograaf) en kunsthistoricus Harriet Stoop.

 

Kunstenaars en ex-muzes in paneldiscussie over de muze

Bij de opening van het Weekend van het Portret op vrijdagmiddag 18 september zijn er lezingen, is er een paneldiscussie onder leiding van Parool hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, alsmede bijdragen van kunstenaars, experts en ex-muzes, zoals Hedy d’Ancona (oud-minister en ex-muze van Aat Veldhoen), Micky Hoogendijk (kunstenaar en ex-muze van Rob Scholte), Sam Drukker (kunstenaar), Freda Dröes (oprichtster FemArt Museum) en Sylvia Willink (kunstenaar en ex-muze van Carel Willink).

Sylvia Willink: In 1975, toen ik bij Carel Willink kwam, was getoond muze niet zo in zwang. Dat is recenter meer in de mode gekomen en ook wel gedevalueerd, want plots is iedereen een muze van of voor. Kan je achteraf zeggen dat we elkaars muze waren? Ja, maar dat kan omdat het taalgebruik veranderd is.”

Sam Drukker: “In het atelier van Rodin liepen meerdere modellen de hele tijd rond. Dat ouderwetse idee van muze ruikt naar misbruik en onderdrukking. Eigenlijk is het woord ‘muze’ niet ideaal. Er zit een romantische, bijna mythische zweem omheen, maar het gaat uiteindelijk over inspiratie.”

Micky Hoogendijk: “Zonder muze kan ik niet werken. Ze komt tot mij via mijn dromen en daarna dient zich altijd de juiste persoon aan die haar kan verbeelden. En ik ben van mening dat de muze tijdloos is omdat ze van een andere dimensie komt. Het onderbewuste. En daar is het waar je goud kunt vinden.”                                                                                                                                                                      

 

Sylvia Willink – Portret van Carel Willink
Sylvia Willink – Portret van Carel Willink

“De muze is voor mij een vrouw. Het was lange tijd een vrouw die een man, de kunstenaar, inspireerde tot zijn werk. Het is nu een vrouw, een kunstenares, die zichzelf laat inspireren door alles om haar heen en in haar. En die zo zelf door haar werk inspiratiebron is voor vrouwen en mannen.”

 

Overhandiging portretten aan Michael van Praag, Stefano Keizers en Frans Leidelmeijer

Tijdens de opening overhandigen de winnaars van de Nederlandse Portretprijs 2019 de portretten die zij in opdracht mochten maken van oud-KNVB-voorzitter Michael van Praag, kleinkunstenaar Stefano Keizers en voormalig Tussen Kunst en Kitsch expert Frans Leidelmeijer. De portretten zijn van de winnende kunstenaars Fulco de Vos (winnaar Publieksprijs), Scott Bartner (winnaar categorie 2D) en Mooniq Priem (winnaar categorie 3D). 

 

Stichting De Nederlandse Portretprijs en www.portretprijs.nl

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) heeft als ideaal om hedendaagse portretkunst in Nederland naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de Gouden Eeuw, dus méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. Het onder de aandacht brengen en stimuleren van deze kunstvorm gebeurt op verschillende manieren, de voornaamste is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd de Portretprijs, die in 2019 haar tweede editie beleefde. Hiervoor werden uit 1254 inzendingen 50 portretten geselecteerd en tentoongesteld op Slot Zeist. Daarnaast organiseert DNP sinds 2014 het Weekend van het Portret, nu voor de vierde keer. Zie voor meer informatie portretprijs.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.